Через скільки часу сходить пшениця?

Зміст

Україна – держава багата на землі, тож не дивно що велику частку нашої промисловості займає агропромисловість. Ми вирощуємо та експортуємо багато різноманітних культур, тож давайте дізнаємось про цей сектор господарства трішки більше.

Агрономія в Україні

Пояснюючи простими словами можна сказати, що агрономія – це наука, що вивчає сільськогосподарські культури та все, що з ними пов’язано, тобто ґрунти, навколишнє середовище тощо. Коріння цієї науки в українській історії сягають глибокої давнини.

Перші свідчення землеробства на території України датовані VI тисячоліттям до нашої ери. Саме тоді й розпочався розвиток того, що ми зараз називаємо агропромисловістю.

У XIX столітті в Україні було засновано кілька сільськогосподарських шкіл та інститутів, де вивчали агрономію. Одним із найвідоміших агрономів того часу був Василь Докучаєв, який вважається засновником ґрунтознавства.

У XX столітті агрономія в Україні зазнала значних змін. Було розроблено нові методи ведення сільського господарства, такі як механізація, хімізація та селекція. Це призвело до значного збільшення врожайності сільськогосподарських культур. 

На сьогодні агрономія все ще залишається важливою галуззю науки, а українські агрономи продовжують працювати над розробкою нових більш ефективних методів ведення господарства, щоб і надалі покращувати врожайність та берегти навколишнє середовище.

Ось деякі з найважливіших напрямків досліджень в агрономії в Україні:

  • Розробка нових сортів сільськогосподарських культур, що мають стійкість до хвороб, шкідників та несприятливих умов.
  • Вдосконалення методів обробки ґрунту, які дозволять зберегти його родючість та зменшать виснаження.
  • Розробка нових методів захисту культур від хвороб і шкідників.
  • Впровадження precision agriculture, що дозволяє більш економно та ефективно використовувати ресурси.

Все це робить значний внесок як і в українську агропромисловість, так і у світову. Тож наші агрономи – те, ким ми можемо пишатися.

Таблиця сходження посівних культур

В Україні агрономічний сектор – один із найрозвиненіших у світі, тож ми маємо великий досвід у веденні сільського господарства. На основі даних агропромисловості ми склали таблицю сходження найпопулярніших посівних культур.

КультураТемпература проростання, °CГлибина загортання, смСходи з’являються через, днів
Озима пшениця2-55-78-12
Яра пшениця3-53-48-12
Ячмінь2-43-47-10
Овес2-42-37-10
Кукурудза10-125-77-10
Соняшник4-63-57-10
Соя8-102-45-7

Фактори, що впливають на сходження пшениці

Як і кожна рослина в цьому світі на сходження пшениці впливає досить багато факторів. Для вашого ознайомлення із цим ми зібрали деяку інформацію. Тож, на сходження впливає:

  1. Якість насіння. Воно має бути цілим, без пошкоджень, також повинні бути відсутні домішки бур’янів та інших культур.
  2. Ґрунт. Земля повинна бути вологою, оптимальна вологість 60-70%. Температура на глибині загортання має бути не нижче 5°C. Також ґрунт повинен мати оптимальний рівень кислотності, для пшениці це 6,0-7,0.
  3. Посів. В цей фактор входить глибина загортання, спосіб висіву та норма висіву, що залежить від окремого сорту.
  4. Погодні умови. Занадто сильні опади можуть призвести до вимивання насіння з ґрунту, а надто низька температура не дозволить пшениці прорости.
  5. Хвороби та шкідники. Пшениця може уражатися різними грибковими захворюваннями, такими як: кореневі гнилі, снігова пліснява, септоріоз, бура іржа. Також вона може піддаватися впливу шкідників.

Досвідчені агрономи не рекомендують висаджувати пшеницю на поля, на яких вже росла пшениця або ж інші злакові культури. Це може призводити до зменшення врожайності. Проте іноді обирати не доводиться, тож в таких випадках варто уважніше стежити за майбутнім урожаєм.

Сподіваємось, ви знайшли відповіді на свої запитання, а поки пишаємось нашою країною та рухаємось лише вперед!

Питання/Відповіді

Де і коли почали вирощувати пшеницю?

Вирощування почалось близько 10 000 років тому на південному сході Туреччини.

Скільки існує видів пшениці?

У спеціалізованій літературі описуються 28 видів пшениці.

Що можна готувати із пшениці?

З неї можна приготувати кутю, пшеничники з фаршем, додати в капусняч чи навіть замінити рис в ризотто чи плові.

Як цю статтю можна знайти в пошуку:
Через скільки часу сходить пшениця, що впливає на сходження пшениці, коли сходить пшениця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *