Коли техніка дає збій: як упоратися з поломками посудомийної машини

Чоловік складає посуд в посудомийну машину.
Зміст

Колись посудомийна машина здавалася розкішшю, доступною лише обраним, але сьогодні вона перетворилася на необхідний елемент сучасної кухні. Вона заощаджує час, воду та електроенергію, полегшуючи щоденні клопоти багатьом родинам. Та навіть такий надійний помічник не застрахований від поломок, тому коли це трапляється, важливо не панікувати, а спробувати розібратися, що в першу чергу потрібно для ремонту посудомийки. Для цього достатньо мати базові знання про можливі причини неполадок та знати, як їх усунути.

Ремонт посудомийки: основні перешкоди для новачків

Діагностика поломок посудомийних машин значною мірою залежить від моделі. У моделях з дисплеєм визначити несправність легше, оскільки код помилки відображається на екрані. Його можна знайти в списку типових помилок для конкретної посудомийки – в інструкції чи в інтернеті. 

У бездисплейних машинах діагностика складніша, оскільки проблеми вказуються індикаторами. Для виявлення збою в таких випадках обов’язково треба звернутися до майстра, який розшифрує сигнали або використовує діагностичну плату для визначення коду помилки. Братися за ремонт без точної діагностики і пробувати міняти по черзі запчастини, які можуть вийти з ладу, – зайві витрати грошей і часу, які, крім того, можуть призвести до більш серйозних збоїв в електроніці.

Проблема при ремонті посудомийних машин зазвичай полягає ще й в тому, що така побутова техніка вбудовується в кухонні меблі, тому при серйозній поломці доводиться знімати фасад, відключати машину від водопроводу та каналізації (через короткі шланги), викручувати її, проводити ремонт і потім встановлювати назад, регулюючи фасади шаф. Якщо посудомийка буде встановлена нерівно, це може викликати проблеми з відкриванням дверцят сусідніх шаф та підтікання води. Тому коли ви розумієте, що проблема серйозніша, ніж просто чистка фільтра, а з викруткою працювати вам доводилося не часто – краще буде викликати майстра з ремонту побутової техніки. 

Чому зламалась посудомийка: основні причини

Виділимо ряд несправностей посудомийних машин, що виникають на практиці найчастіше.

Відмова у запуску при спробі включити посудомийну машину

У випадку, коли посудомийна машина не вмикається, спершу перевірте наявність електрики, витягніть вилку з розетки і перевірте автоматичні вимикачі та запобіжники на електрощитку, щоб виключити коротке замикання. Перевірте також справність самої розетки, включивши до неї інший прилад (наприклад, лампу). Якщо інший прилад працює, значить проблема в посудомийці.

Коли посудомийна машина веде себе непередбачувано, а запуск програм не спрацьовує, спробуйте відключити її з розетки на 5 хвилин, а потім увімкнути знову. Якщо це не допоможе, скиньте налаштування, використовуючи функцію Reset. Для старих моделей потрібно одночасно натиснути дві кнопки на панелі управління, а для нових – утримувати кнопку «Старт» більше 3 секунд.

Майстер сидить біля відчиненої посудомийки.

Засмічення системи

Найчастішими проблемами при використанні посудомийки є ситуації, коли вона не може набрати воду або не зливає її після миття. У таких випадках ремонт посудомийної машини не потребує спеціальних навичок і зазвичай полягає в усуненні засмічення. Відключіть її від електромережі, закрийте кран води та перевірте внутрішній фільтр, систему зливу води, фільтр впускного клапана, зливний насос і лопаті. Очистивши ці елементи від залишків їжі, накипу та сміття, ви можете обійтися без виклику майстра.

Не нехтуйте рекомендаціями періодично очищати посудомийну машину од накипу за допомогою спеціальних засобів. Хоча виробники рекомендують це робити раз на місяць, насправді достатньо раз на три місяці, залежно від частоти використання.

Також слід контролювати рівень солі для посудомийних машин та ополіскувача. Вони допомагають краще змивати мийний засіб, покращують якість сушіння та забезпечують блиск посуду. 

Проблеми з водою та протіканням

Коли вода не нагрівається, є ймовірність, що зламався тен, на ньому накопичилося занадто багато накипу. Бачите, що вода підтікає через дверцята чи шланг, – то є проблеми з ущільнювачем, порушена робота клапанів, насосів або зношеність шлангів і прокладок. Провести заміну більшості з цих деталей можна провести самостійно, керуючись інструкцією, але у разі поломки датчика води чи внутрішніх насосів краще звернутися до професіоналів.

Швидкий та надійний ремонт з КІЙСЕРВІС

Якщо проблема з ремонтом посудомийної машини заскочила вас зненацька, а час на візит майстра виділити не вдається, можна скористатися зручною пропозицією від сервісного центру КІЙСЕРВІС – ремонтом онлайн. У режимі відеозв’язку наш майстер допоможе виявити причину поломки, підібрати при необхідності запчастини та надіслати їх. Ми готові допомогти вам з ремонтом побутової техніки 24/7, навіть у вихідні!

Наші контактні дані:

КІЙСЕРВІС

Адреса: вулиця Ревуцького, 14, Київ, 02068

Телефон: +380 50 155 7257

Ми знаємо, як дати вашій посудомийці друге життя та повернути в ваш дім надійного помічника у повсякденних хатніх роботах. Звертайтесь, та отримайте професійну допомогу якомога швидше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *