Облаштування обідньої зони на кухні ― це не лише про затишок, а ще про зручність та функціональність. Цьому простору зазвичай приділяють менше уваги, ніж організації робочої зони. Втім, його оформлення не менш важливе і потребує певних зусиль.
Алгоритм облаштування обідньої зони
Організація простору кухні ― багатозадачний процес, який потребує комплексного та осмисленого підходу. Перш ніж купити кухню, потрібно заздалегідь продумати зонування простору, аби оптимізувати його використання, особливо у невеликих приміщеннях. Встановивши кухонний гарнітур, саме час обирати стіл та стільці, які б пасували до стилістики кухонних меблів.
Фото https://aklas.ua/. Кухонні меблі Concepto
Обираємо стіл
Обираючи розмір столу, потрібно враховувати, що з погляду ергономіки на кожного присутнього потрібно 50 см вільного простору для зручного трапезування. Розкладні моделі ― оптимальний варіант як для маленького, так і для великого приміщення. Такий стіл підійде для щоденного використання і для прийому гостей.
Квадратні моделі ― вдале рішення для невеликих кухонь, в той час як прямокутні та овальні потребують більшого простору. Стіл круглої форми ― компактний та безпечний, а через відсутність гострих кутів може розмістити більше людей.
Вибір стільців
Обираючи стільці для кухні важливо орієнтуватися на їх ергономічність і відповідність тандему зі столом. Зручні стільці з підлокітниками ― це варіант для просторої кухні, так як вони займають більше місця. Стільці-табурети ― рішення для максимальної економії простору. Обираючи модель, варто звертати увагу і на матеріал конструкції, аби стілець служив довго і за ним легко було доглядати. Найбільш поширені дерев’яні чи металеві стільці з м’якими сидіннями чи зйомними подушками.
Фото https://aklas.ua/. Кухонні меблі AMF
Варіанти розміщення обідньої зони
Почати треба з оцінки вільного простору. При цьому важливим буде не лише розмір приміщення, а його форма, наявність ніш та виступів. Необхідно вирішити, як буде розміщена обідня зона відносно інших елементів інтер’єру — робочих поверхонь, кухонних шаф, дверей та вікон.
Є деякі правила організації обідньої зони, а саме ― вибір правильного місця для її встановлення. Найпоширеніші варіанти облаштування обіднього куточку:
- посеред кімнати: зручно для просторого приміщення; легко накривати та прибирати зі столу; виглядає естетично і затишно, особливо зі скатертиною та стільцями навколо столу;
- уздовж стіни: підходить для економії простору і вільного переміщення по кухні; найкращий варіант для видовжених вузьких приміщень;
- у кутку: часто використовується для маленьких кімнат, де встановлений Г-подібний гарнітур; стільці можуть заміняти зручні м’які кутові дивани;
- біля вікна: забезпечується гарне освітлення і можливість насолоджуватися краєвидами; підвіконня може слугувати додатковою функціональною зоною чи продовженням столу;
- у ніші: створюється атмосфера усамітнення і затишку; економічне використання простору.
Розміщення столу та стільців ― індивідуальне рішення для кожної окремої кухні. Звертайте увагу на особливості інтер’єру, керуйтесь порадами спеціалістів і, звичайно, враховуйте власні вподобання.