Як скласти меню для святкування дня народження: корисні поради

Як скласти меню для святкування дня народження: корисні поради
Зміст

Скласти меню на день народження дуже непросто, тому що треба врахувати безліч факторів, зокрема кількість гостей, тематику свята, бюджет. У статті розповідаємо, про що слід пам’ятати під час планування меню для святкування звичайного дня народження або ювілею.

Перший крок — перелік гостей

Насамперед треба визначитися із переліком запрошених. Від цього залежать бюджет меню, обсяг страв та кількість пляшок напоїв. Під час формування переліку гостей важливо згадати, чи є у когось із запрошених якісь харчові обмеження — алергічні реакції, непереносимість лактози чи глютена. Це важливо враховувати, вибираючи страви — наприклад, якщо у когось із гостей є алергія на рибу чи морепродукти, краще замовити замість цих продуктів м’ясо.

Другий крок — тематика свята

Якщо хочеться відзначити день народження у форматі костюмованої тематичної вечірки, слід заздалегідь визначитися з темою, повідомити про це гостей і врахувати напрям під час вибору страв. Зазвичай до тематичних заходів добре підходить їжа певних кухонь — американської, французької, італійської, японської. Такі страви можна приготувати самостійно, купити напівфабрикати або замовити вже готові варіанти, особливо якщо йдеться про суші або піцу.

Третій крок — розробка меню

Стандартне меню на день народження включає такі страви:

  1. одне-два основних — м’ясних чи рибних;
  2. один або два види гарніру — зазвичай це картопля, рис, макарони;
  3. салати — їх може бути три-чотири різновиди;
  4. закуски — сирні та м’ясні нарізки, оливки і маслини, канапе, бутерброди, мариновані огірки і помідори;
  5. десерти — торт, капкейки, цукерки, морозиво.

Також слід додати до меню різноманітні напої. До універсального алкоголю для святкування дня народження входять червоні й білі ігристі та тихі вина відомих брендів — наприклад, популярні вина Шабо. Також можна доповнити список кількома пляшками віскі, коньяку або горілки, якщо деякі гості віддають перевагу більш міцному алкоголю. Крім цього у списку мають бути безалкогольні напої — соки, морси, узвари, мінеральна вода.

Четвертий крок — увага до нюансів

Важливо враховувати неочевидні моменти, які дозволяють зробити святкове меню більш корисним та привабливим.

  1. Додати до переліку страв смачні соуси, свіжу зелень, сезонні фрукти і овочі.
  2. Поєднувати гарячі та холодні, солоні та солодкі страви, щоб усі гості могли знайти варіанти, які будуть відповідати їхнім смаковим вподобанням.
  3. За нагоді бажано красиво презентувати всі страви, щоб збільшити їх візуальну привабливість. Для цього треба використовувати святковий сервіз та різний декор для сервірування столу — серветки, свічки та інші елементи, які можна придбати в маркеті корисних штук Maudau.

За можливості варто персоналізувати меню, додавши до нього особливі штрихи — наприклад, змогу створення персональних коктейлів для гостей або подачу страв із спецефектами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *