Про смак зеленого чаю часто сперечаються: є ті, хто обожнює зелені сорти, і ті, хто їх взагалі не розуміє. Попри те, що він має багато корисних властивостей і витончений смак, для декого він залишається схожим на гірку траву. Чому так відбувається? Найпоширеніша причина — це метод заварювання. Наприклад, із чорним чаєм усе просто: залив заварку окропом, дав трішки настоятися, і напій готовий. Зелені сорти потребують особливого підходу, а саме — дотримання температурного режиму. Якщо заварювати зелений чай водою 70-75°С, то вже за 3-5 хвилин він здатен порадувати чудовим смаком. Щоби дотриматися потрібної температури, зручно використовувати чайник Xiaomi — він дає можливість виставити градуси із високою точністю.
Користь та різноманітність
Вважаєте, що чай може бути лише чорний або зелений? Дарма! Адже сортів лише зеленого чаю тисячі. Зелений чай — це напій із листя чайної камелії, як і чорний. Основна відмінність в процесі ферментації: для зеленого чаю вона мінімальна, через що він стає ближчим до живого чайного листа. Чим сильніше чай ферментований, тим темнішим буде його настій і яскравішим смак. Але насамперед смакові характеристики та користь зелених чаїв залежать від якості вихідної сировини. Адже саме умови зростання чайного куща впливають на кількість ароматичних речовин, антиоксидантів, теїну та інших корисних компонентів у його листі. До чинників, що впливають на якість, відносять:
- кількість бруньок;
- в яку пору року відбувався збір листа;
- яким чином скручені чайні листочки;
- наскільки сильними були перепади температури в період вегетації.
Комбінацій таких чинників може бути величезна кількість, а результат кожної буде унікальним. Тобто, різними будуть і смак, й аромат.
Як не заплутатися в такому розмаїтті
Щоб якось розрізняти сорти зеленого чаю, варто орієнтуватися на назви. Один із найяскравіших прикладів — зелений чай Сенча. Він буває:
- ординарний, тобто базовий;
- доступний для широкого ринку, тобто не дуже дорогий.
Крім того, можна зустріти чай цього ж сорту, що коштує значно дорожче базового. Причини можуть бути різними, наприклад, якість листа, місце вирощування. Також варто зауважити, що назви чаїв часто залежать від типу скрутки листя, а від складності скручування залежить і ціна.
Що робить зелений чай корисним
Користь зеленого чаю можна пояснити особливостями виробничого процесу. Крім якісної сировини, важливу роль відіграє зупинка процесів окиснення чайного листа — це ще називають вбивством зелені. Високі температури швидко притуплюють активність ферментів та зупиняють процеси окиснення, завдяки чому листя зберігає свій колір та нотки свіжої зелені в смаку й ароматі. Крім того, саме цей процес впливає і на ефект від вживання: чим менше обсмажування, тим ближче за своїми характеристиками зелений чай до білого.