Усе, що потрібно знати про куркуму

Зміст

Уявити кулінарію без застосування прянощів важко. За відсутності спецій їжа втрачає звичний аромат та смак, апетитність її значно знижується. Асортимент харчових добавок величезний, але навіть серед такої різноманітності виділяється абсолютно унікальна за своїми якостями пряність. Йдеться про куркуму.

Універсальний продукт із довгою історією

Куркума має багато альтернативних назв: індійський шафран, турмерик, жовтий імбир та золотий порошок. Ця пряність рослинного походження, роблять її з кореневищ багаторічної трав’янистої культури з латинським позначенням Curcuma.

Урожай збирають восени, коли листя рослин починає жовтіти й відмирати. Кущі куркуми витягають із ґрунту разом з кореневищами. Складають збір у темних прохолодних сховищах. Надалі коріння відокремлюють від стебел, сушать та подрібнюють до консистенції порошку. Кінцевий продукт має глибокий помаранчевий колір.

Унікальність спеції полягає у її смакових та лікувальних якостях. Вже понад п’ять тисячоліть тому жителям Стародавньої Індії була відома величезна користь куркуми. На додаток, спеція стала одним із найпопулярніших харчових барвників у світі. Куркума є у складі великого діапазону продуктів: від соусів та сирів до напоїв та випічки.

Головний ресурс прянощі

Ключовий актив індійського шафрану — куркумін. Органічна речовина присутня у кореневищах культури та дає спеції помаранчевий колір. Крім того, ця хімічна сполука — скарбниця біологічно активних речовин. Куркумін містить вітаміни груп B, C та K, складні вуглеводи, феноли, ефірні олії. У ньому також багато макро- та мікроелементів, наприклад: кальцію, фосфору, заліза, йоду, калію тощо.

Куркумін має виняткову здатність доброчинно діяти на організм на структурному рівні. З’єднання ефективно протистоїть вільним радикалам та зміцнює імунітет клітин проти злоякісних пухлин та інфекцій.

Не тільки пряність, а й ліки

Неможливо знайти спецію, яка б конкурувала з куркумою за кількістю корисних якостей для організму. Ось основні з них:

  1. Протистоїть прогресу хронічних хвороб та старінню тіла.
  2. Гасить запальні процеси, полегшує стан при больовому синдромі.
  3. Обмежує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
  4. Протидіє вірусам, зміцнює імунну систему.
  5. Стимулює вироблення мозком серотоніну і дофаміну, що позитивно впливає на душевний стан та ясність розуму.
  6. Підтримує баланс мікрофлори кишківника, чим сприяє поліпшенню роботи травної системи.

Ще куркуму використовують при виготовленні масок, що омолоджують шкіру, засобів профілактики простатиту, ліків проти болю в суглобах, а також багато де ще.

Перед постійним вживанням куркуми як прянощі або біологічно активної добавки краще проконсультуватися з лікарем. Особливо за наявності хронічних захворювань — це допоможе уникнути побічних ефектів. Золотий порошок йде на користь лише відповідальним та розважливим!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *