Як зменшити запалення і набряк при синуситі?

Як зменшити запалення і набряк при синуситі?
Зміст

Більшість із нас хоча б раз стикалася з неприємними симптомами — відчуттям тиску в області носа та обличчя, закладеністю носа та головним болем при нахилі. Це є симптоми синуситу — досить поширеного захворювання, яке супроводжується запаленням слизової оболонки носових пазух. Але не всі знають, як справлятися з цим станом правильно, щоб запобігти ускладненням. Для його коректного лікування в домашніх умовах варто почати з розуміння того, як розвивається хвороба.

Механізм розвитку синуситів у дорослих та дітей

Повітря під час вдиху опиняється в носовій порожнині, що вистелена келихоподібними та стовпчастими клітинами. Перші виробляють солоний, липкий слиз, який містить лізоцими — ферменти, що вбивають бактерії. Стовпчасті клітини нагадують волоски. Їхнє завдання — переміщати слиз із пазух у горлянку, стравохід та шлунок, де патогени, що потрапили до нього, нейтралізуються.

Через потрапляння в організм вірусів, бактерій, а іноді грибків слизова оболонка в пазухах набрякає. Вона починає продукувати велику кількість слизу, повітрю стає складно проходити, від чого виникає відчуття закладеності носа та тиску в області обличчя. Це і є синусит, який при некоректному лікуванні може перерости у хронічну, бактеріальну форму (коли через зниження імунітету додається бактеріальний збудник) або причинити інші ускладнення.

Форми та симптоми синуситу

Виділяють три форми захворювання:

  • гостру — захворювання може тривати до чотирьох тижнів;
  • підгостру форму, що настає після гострої та триває від одного до трьох місяців;
  • хронічну — спостерігається понад три місяці.

Симптоми синуситу пов’язані насамперед зі скупченням слизу, яке спричиняє головний біль, відчуття тиску в ділянці обличчя, сильний нежить, нерідко кашель. Бактеріальні синусити часто супроводжуються лихоманкою.

Якщо симптоми тривають понад десять днів або починають погіршуватися після тимчасового поліпшення, варто звернутися до лікаря. Крім того, гострий біль, висока температура та кров’янисті виділення з носа є сигналом для негайної медичної допомоги.

Як зменшити запалення і набряк при синуситі

Існує безліч способів полегшити симптоми цього захворювання, наприклад:

  • Промивання носа сольовим розчином — допомагає змити надлишок слизу, зменшити набряк, покращити дренаж.
  • Використання носових кортикостероїдних спреїв — вони зменшують запалення в носових пазухах, знижуючи набряк і полегшуючи дихання.
  • Приймання нестероїдних протизапальних препаратів — знімають біль та зменшують запалення.
  • Додавання деконгестантів — усувають закладеність носа, зменшуючи набряк. Однак їх не слід використовувати більше кількох днів, оскільки вони можуть викликати так званий «рикошетний» риніт, коли симптоми повертаються ще сильнішими.

Антибіотики не завжди потрібні при синуситі, оскільки більшість випадків хвороби викликані вірусами. Однак, якщо інфекція є бактеріальною, лікар може призначити антибіотичні препарати.

Полегшити симптоми захворювання поможе зволоження повітря, а також режим спокою та відпочинку. Так організм зможе швидше відновитися й ефективніше впорається з інфекцією.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви значно полегшите свій стан та зможете уникнути ускладнень. Проте, якщо симптоми не минають або погіршуються, варто звернутися до лікаря для подальшого обстеження.

Література

  1. American Academy of Pediatrics, Subcommittee on Management of Sinusitis and Committee on Quality Improvement. Clinical practice guideline: management of sinusitis. Pediatrics. 2001;108(3):798–808. doi: 10.1542/peds.108.3.798.
  2. Høye S, Frich J, Lindbœk M. Delayed prescribing for upper respiratory tract infections: a qualitative study of GPs’ views and experiences. Br J Gen Pract 2010; 60: 907–12. 10.3399/bjgp10X544087
  3. Lemiengre MB, van Driel ML, Merenstein Det al.. Antibiotics for acute rhinosinusitis in adults. Cochrane Database Syst Rev 2018; issue 9: CD006089. 10.1002/14651858.CD006089.pub5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *