Приготувати щось просте, але водночас смачне – справжнє мистецтво. Особливо, коли мова йде про такий недооцінений продукт, як курячі шлуночки. Дехто їх обходить стороною, бо не знає секретів приготування, а дарма! Адже, знаючи, як приготувати смачні та ніжні курячі шлунки, можна перетворити їх на справжній делікатес. Головне – розібратися, як правильно варити курячі шлунки, щоб вони стали м’якими, соковитими та просоченими ароматами спецій.
Як тушкувати курячі шлуночки
Щоб курячі шлуночки вийшли м’якими, їх потрібно правильно підготувати.
- Спочатку їх ретельно промивають і очищають від плівок, після чого нарізають на зручні шматочки.
- Далі обсмажують у глибокій сковорідці з невеликою кількістю олії, додаючи нарізану цибулю, спеції та часник для аромату.
- Після цього вливають воду, бульйон або сметанковий соус і залишають тушкуватися на слабкому вогні.
- Час від часу перемішують, а коли шлуночки стають ніжними, додають зелень і дають настоятися кілька хвилин перед подачею.

Курячі шлунки тушковані у сметані
Ця страва виходить ніжною та ароматною, адже сметана робить м’ясо м’яким і соковитим.
Шлунки (1 кг) добре промити, розрізати навпіл і викласти у глибоку сковорідку з олією (3 столові ложки). Обсмажити 5 хвилин, потім влити пів склянки води та тушкувати на маленькому вогні 40 хвилин. Додати сметану (5 столових ложок), подрібнений часник (2 зубчики), сіль і перець на смак. Тушкувати ще 10 хвилин, потім додати дрібно нарізану зелень і зняти з вогню.
Курячі шлунки з соєвим соусом
Шлунки набувають приємного пряного смаку та легкого аромату азійської кухні.
Шлунки (1 кг) промити, обсмажити на олії (2 столові ложки) до легкої рум’яності. Додати соєвий соус (5 столових ложок), мед (1 столова ложка), часник (2 зубчики) та імбир (1 чайна ложка). Влити пів склянки води та тушкувати під кришкою 40 хвилин. Перед подачею посипати кунжутом і зеленою цибулею.
Курячі шлунки по-корейськи
Пікантна закуска з насиченим смаком, яка чудово смакує як самостійна страва або доповнення до гарніру.
Шлунки (1 кг) відварити у підсоленій воді 1 годину, потім нарізати тонкими смужками. До них додати натерту моркву (1 велика), нарізану півкільцями цибулю (1 штука), соєвий соус (4 столові ложки), оцет (2 столові ложки), цукор (1 чайна ложка), гострий перець і коріандр на смак. Перемішати та залишити маринуватися в холодильнику 3 години.
Курячі шлунки в сметанково-часниковому соусі
Шлунки (1 кг) очистити, розрізати навпіл і обсмажити у глибокій сковороді на олії (3 столові ложки). Через 5 хвилин додати пів склянки води та тушкувати 50 хвилин. Потім додати сметану (4 столові ложки), подрібнений часник (2 зубчики), сіль, перець і тушкувати ще 10 хвилин. Перед подачею прикрасити зеленню.
Курячі шлунки в томатному соусі з овочами
Шлунки (1 кг) промити, розрізати та обсмажити на олії (3 столові ложки). Через 5 хвилин влити пів склянки води та тушкувати 40 хвилин. Додати нарізану моркву (1 штука), болгарський перець (1 штука), цибулю (1 штука), томатну пасту (3 столові ложки), сіль і перець. Тушкувати ще 15 хвилин до м’якості овочів.
Курячі шлунки у вершках із грибами
Шлунки (1 кг) відварити у підсоленій воді 1 годину, потім нарізати дрібно. Гриби (2 склянки) обсмажити на вершковому маслі (3 столові ложки), додати шлунки та смажити ще 5 хвилин. Влити вершки (1 склянка), додати гірчицю (1 чайна ложка), сіль і тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні.
Хрусткі курячі шлунки у пряному клярі
Шлунки (1 кг) відварити до м’якості, нарізати шматочками. Для кляру змішати борошно (5 столових ложок), паприку (1 чайна ложка), сіль (½ чайної ложки), перець (½ чайної ложки), яйце (1 штука) і воду (3 столові ложки). Кожен шматочок обваляти у клярі та обсмажити у великій кількості олії до золотистого кольору.
Скільки готувати курячі шлуночки
Тривалість приготування курячих шлуночків залежить від способу обробки.
- Якщо їх варити, то знадобиться від 40 хвилин до години, щоб вони стали м’якими.
- Тушкувати шлуночки слід приблизно годину, іноді трохи більше, залежно від того, яка рідина використовується для гасіння.
- Якщо ж хочеться отримати насичений смак, можна залишити їх у соусі ще на 15–20 хвилин після вимкнення плити.

Для швидшого приготування можна використовувати скороварку або мультиварку – у такому випадку достатньо 30–40 хвилин.Курячі шлунки можуть бути ніжними, соковитими, гострими чи навіть хрусткими — все залежить від способу приготування. Їх можна тушкувати, смажити, запікати або маринувати, додаючи улюблені спеції та соуси.