Багатьом з нас доводилось чути, а можливо й куштувати ці незвичайні плоди. Ми знаємо, що на смак вони досить солодкі, тож можуть дещо підмінити звичайні цукерки. Та якщо вам хочеться дізнатись про них дещо більше, то ласкаво просимо! Читайте та пізнавайте!
Що цікаво знати про фініки
Фініки – це такі собі тропічні фрукти, що ростуть на фінікових пальмах у країнах Азії, Африки, Америки та у Австралії.
Сама назва “фініки” походить від латинського слова “phoenix”, яке означає “червоний”. Це напряму пов’язано із зовнішнім виглядом фруктів – при дозріванні вони набувають червоного кольору.
У деяких мовах фініки називають “тамариск”, адже вони ростуть в пустелях, де часто зустрічається дерево з такою назвою із рожевим цвітінням.
Китайською ж мовою фініки звуться “хуейхуа”, що означає “рожева квітка”. Це також пов’язано із зовнішнім виглядом при дозріванні.
У Стародавній Греції фініками називали не лише плоди фінікових пальм, а й країну, в якій вони вирощувались. Знаходилась ця країна на територіях сучасної Сирії та Лівану.
У Середньовіччі ж фініки були досить коштовним товаром, що торгувався між Європою та Азією, адже завдяки своєму складу були відмінним джерелом енергії для мандрівників.
На сьогодні воні і досі є популярним продуктом харчування та користуються попитом у всьому світі.
Чим корисні фініки?
Окрім приємного солодкого смаку фініки, мають досить корисний склад та містять багато поживних речовин, що мають гарний вплив. Додавши фініки до свого раціону ви зможете:
- Втамовувати голод. Завдяки великому вмісту швидко засвоюваних вуглеводів фініки є гарним вибором для швидкого перекусу.
- Покращити роботу травлення. У фініках міститься клітковина, що є необхідним елементом для нормального функціонування системи травлення. Вони допоможуть урегулювати кишківника та запобігти запорам та діареї.
- Зміцнити кістки. Фініки містять магній, фосфор та кальцій, що є необхідними для зміцнення кісткової тканини. Це допоможе запобігти остеопорозу та іншим захворюванням.
- Покращити роботу нервової системи. Залізо, що міститься в фініках є потрібним для продукування гемоглобіну, який відповідає за доставлення кисню до внутрішніх органів та тканин. Це допоможе покращити пам’ять, концентрацію уваги та загальний стан нервової системи.
- Зміцнити імунітет. Фініки містять вітамін С, що є важливим елементом іменної системи. Саме він допомагає організму боротися з інфекціями.
- Покращити стан шкіри, нігтів та волосся. Антиоксиданти, що містяться у фініках допомагають захистити шкіру від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Також вони містять мідь, що відповідає за утворення колагену і білка, який відповідає за міцність шкіри, нігтів та волосся.
- Знизити ризик серцево-судинних захворювань. Фініки мають вміст калію, який задіюється у регулюванні кров’яного тиску. А вищезгадані антиоксиданти захищають серце від пошкоджень.
- Використовувати антидепресантні властивості. У фініки міститься триптофан – амінокислота, яка перетворюється в серотонін. А це саме той нейромедіатор, що відповідає за ваш гарний настрій.
Вміст поживних речовин у фініках
В таблиці представлені нижче ви можете бачити вміст всіх наявних у фініках речовин. Це допоможе вам краще орієнтуватися та визначитися із потрібною вам кількістю фініків.
Харчова речовина | Кількість | Харчова речовина | Кількість |
Калорії | 275 ккал | Натрій | 1 мг |
Вуглеводи | 75 г | Цинк | 0,5 мг |
Білки | 1,8 г | Вітамін С | 0,4 мг |
Жири | 0,2 г | Вітамін А | 20 IU |
Вода | 21,3 г | Вітамін В1 (тіамін) | 0,2 мг |
Волокно | 7,4 г | Вітамін В2 (рибофлавін) | 0,1 мг |
Калій | 690 мг | Вітамін В3 (ніацин) | 1,9 мг |
Магній | 30 мг | Вітамін В6 | 0,2 мг |
Залізо | 0,9 мг | Фолієва кислота | 2 мкг |
Кальцій | 27 мг | Пантотенова кислота | 0,4 мг |
Фосфор | 70 мг | Біотин | 1 мкг |
Як ви можете бачити, фініки – корисний продукт, що може чудово доповнити ваш раціон. Проте пам’ятайте, що їх слід вживати у помірних кількостях, адже надлишок ферментів теж не матиме гарних наслідків.
Якщо ви ще не куштували цих фруктів, то зараз саме час спробувати!
Питання/Відповіді
Так, продукт не можна вживати при цукровому діабеті, карієсі та сечокам’яній хворобі.
Рекомендується не вживати більше 10 плодів за день. При споживанні варто запити водою.
Не купуйте фрукти з потрісканою або блискучою шкіркою, також уникайте плодів світлого кольору. Все це свідчить про неправильні умови збирання, зберігання та продажу.