Чому витриманий Шен – це зелений пуер, і як він дозріває

Зміст

Шен пуер – попередніх і батько всіх пуерів, які ми можемо знати. Чому він зветься зеленим, наскільки важливе його дозрівання і чи дійсно він настільки вартісний – ми розпитали в досвідчених чайних експертів спеціалізованого інтернет-магазину New Tea.

Пуери часто асоціюються з глибокою темрявою настою. Та чи завжди вони такі? Коли ви побачите й спробуєте оригінальний витриманий Шен пуер, він справить на вас ще більш неочікуване враження, ніж темний пуер. Чому ж це зелений пуер, і скільки чекати його дозрівання?

Чому Шен пуер називається зеленим

Хотілося б сказати, що вся справа у виготовленні чаю, та прозорий світло-жовтий настій бере початок ще з чайного куща. Зважаючи на те, скільки може зберігатися чай Шен пуер, і яким цінним стає з віком, для його створення відбирається лише елітний чайний лист. Тільки в цьому випадку сировина дозріватиме роками, розкриваючи свої найкращі риси.

Яким же чином пуер зелений зберігає свій світлий оксамитовий настій? Завдяки тому, що Пу Єр проходить мінімальну обробку, пресується у всесвітньо відомі традиційні форми млинчика, цеглинки й гніздечка й відправляється на постферментацію. Куди саме?

  • на склади виробника;
  • до спеціалізованих чайних магазинів по всьому світу;
  • а колекції справжніх цінителів;
  • у коробки з подарунками на весілля й народження малюка: за 10-15 років такий чай можна буде продати на аукціоні за чималу суму, і, наприклад, оплатити освіту для дитини.

Виходить, що чай дозріває вже після повної обробки. Тому його й називають постферментованим. Пришвидшена технологія, притаманна для Шу пуера, дозволяє отримати смак витриманого зеленого пуера всього за 45 днів, однак, при цьому втрачається колір. А отже, темний настій, який чаємани часто асоціюють із пуером, притаманний його темному різновиду, а не класичному Шену.

Який на смак зелений пуер?

Якщо ви вже куштувати якісний Шу пуер чай, то приблизно знаєте, яким на смак може бути витриманий Шен. Однак, його смакові якості залежать від віку:

  • до 5 років витримки – терпкуватий, із легкою гірчинкою й солодким післясмаком;
  • 5-10 років – без гіркоти, освіжаючий, досить кофеїновий;
  • 10-20 років – солодкий, глибокий, благородний і збалансований, із довгим післясмаком.

Максимальний строк зберігання й дозрівання пуера – 30 років, однак, вже після 20 він може стати несмачним. Тому, володіючи таким скарбом, його теж варто випити вчасно.

Справжній витриманий зелений чай пуер купити ви можете просто зараз у спеціалізованому чайному магазині New Tea. Подаруйте собі оригінальний шедевр, який стає тільки кращим з роками!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *