Найпопулярніший і найвідоміший вид міцного алкоголю — це горілка. Незважаючи на те, що її рецепт незмінний вже понад 150 років, навколо напою досі існує низка міфів. В одних багато стереотипів про горілку, в інших є ритуали її вживання, яких не завжди варто дотримуватися.
Навіть сам процес вибору може бути дивним. Висока ціна, як правило, є показником якісної сировини. Але також багато залежить від методу дистиляції та фільтрації. Тому варто враховувати склад напою.
Популярні міфи про міцний алкоголь
Багато хто воліє вживати алкоголь охолодженим. Причому горілка має бути чи не крижаною. Для цього її поміщають у морозильну камеру. Але правда в тому, що низька температура пригнічує смак напою, позбавляє його тонких відтінків. Ідеальний показник для подачі напою — 8–10°C, тож горілка має бути в холодильнику, але не в морозилці.
Серед інших популярних міфів:
- Наявність домішок. Багато хто цінує горілку за її чистоту та відсутність зайвих запахів. Але ароматизований алкоголь також може бути якісним та цікавим. Причому добавки зазвичай створюються на основі хорошого спирту та натуральних компонентів. Вибирайте горілку без штучних ароматизаторів та насолоджуйтесь її насиченим смаком.
- Надмірна шкода від горілки. Цей вид міцного алкоголю не небезпечніший за інших. Головне — це помірне вживання. Більш того, оскільки у складі найчастіше відсутні домішки — горілка легше засвоюється в організмі порівняно з ромом, віскі, текілою.
- Горілка має бути лише 40%. Так, ця рецептура вважається класичною, але у продажу доступний алкоголь з міцністю 35–50%. Якщо полюбляєте експерименти, можна оцінити і його смакові характеристики.
Також багато хто вважає, що після горілки обов’язково буде сильне похмілля. Але насправді це не так. Все залежить від кількості та якості напою. Зловживання будь-яким видом алкоголю може призвести до негативних наслідків, тому важливо пити його відповідально.
Специфіка вживання алкоголю
Вважається, що смак у горілки є нейтральним. За цю універсальність її цінує багато покупців. Однак насправді у горілки може бути присмак, який залежить від сировини виробництва та якості води. Тому іноді відчуваються нотки солоду, зерна або мінералів.
Багато хто думає, що пити горілку можна тільки в чистому вигляді. Насправді такий алкоголь — це чудова основа для коктейлів. «Нейтральність» дозволяє поєднувати горілку із соками, напоями. Не дивно, що вона зустрічається у складі найпопулярніших коктейлів на кшталт «Кривавої Мері» чи «Космополітену».