Пиво має таку ж давню історію та традицію приготування, як і вино. За весь час свого існування воно розвивалося та видозмінювалося в різних точках світу. Тому зараз ми маємо доступ до неймовірного різноманіття напоїв, які всі називаються пивом. Про що варто дізнатися, перш ніж замовити пиво, розповідаємо далі.
Два основні класи пива
Перш ніж пірнати в тему глибше, потрібно запам’ятати: кожну пляшку чи банку пива можна назвати ель або лагер. Ці різновиди готують за різною технологією: температура приготування та сорт дріжджів.
Ель виготовляють з використанням виду дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Їх також часто додають в тісто для домашнього хліба та іншої випічки. Середня температура бродіння — 17–22 °C. У виготовленні лагерів використовують дріжджі Saccharomyces pastorianus, а температура бродіння становить 7–12 °C.
Елі зазвичай мають насиченіший смак та солодкуватий аромат. Лагери — більш тонізувальні та легкі, у смаку відчувається гіркота й терпкість.
Які ще різновиди можна купити
Коли вже розібралися з основною класифікацією, можна розглянути усе інше різноманіття напоїв на сайті: https://goodwine.com.ua/ua/pivo.html.
IPA
Абревіатура використовується для позначення Indian Pale Ale. Серед інших він вирізняється насиченою гіркотою хмелю та більшим вмістом алкоголю (може сягати 7 %).
Напій став результатом експансії Британської імперії до Індії. Британські солдати потребували у спекотному тропічному кліматі п’янкого напою, який би освіжав та розслабляв. Завозити готове пиво до нової колонії можливості не було: дорога була надто довгою і пиво псувалося у трюмах. Тому англійські пивовари змінили рецептуру. Вони збільшили кількість спирту, який працює як консервант, та додали більше хмелю для свіжості.
Окрему історію мають американські IPA, хміль до яких додається вже після етапу ферментації.
Пшеничне пиво
Ще один різновид елю, який виготовляють майже повністю на пшеничній основі. Вирізняється насиченим смаком із цитрусовими нотками, має непрозору мутнувату структуру. До нього не додають хміль, тому п’ється напій легко.
Сезон
Раніше це пиво, яке ще називають фермерським, варили переважно восени. Ним пропонували освіжитися працівникам на полях наступного літнього сезону. Через те, що кожен фермер використовував власний рецепт та хміль зі своєї землі, збереглося багато рецептів. Єдина вимога до напою — він має бути легким та тонізувальним.
Пільзнер
Бліді лагери, які вперше зварили в Чехії у середині XIX століття. Основа — місцевий солод містечка Плзень та дріжджі низового бродіння. Вирізняється збалансованістю.
Портер та стаут
Два різновиди темного елю на основі ячменю. Портери виготовляють із застосуванням солодового ячменя, а стаути — несоложеного смаженого.
Як відразу вибрати смачне пиво
Для першої дегустації радимо піти в бар:
- Сказати бармену, що ви новачок і тільки починаєте куштувати.
- Спробувати спочатку лагер, а потім ель (необов’язково в один вечір).
- Записати свої враження та постійно порівнювати, аналізувати їх.
Згодом ви зможете й самі замовляти напої.